Ευοσμος | Stay Bambaacha!

ΔΩΜΑΤΙΟ96

Ο θρύλος του still rocks Αγροτικού Αστέρα, τα πρώην βοσκοτόπια που έγιναν μεζονέτες με πιλοτή, η παλιά ονομασία «Κουκλουτζάς», ταξίδι ολόκληρο, όπως έλεγαν οι παλιοί Θεσσαλονικείς. Εύοσμος, ταξίδι τώρα. Στη δυτική πλευρά της πόλης, δεκαπέντε λεπτά από Αριστοτέλους, παίζει ένας άλλος πλανήτης. Κείμενο: Χρύστα Ντζάνη Φωτογραφία: Σάκης Γιούμπασης*

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Ανατολική όχθη. Θυμάμαι τις πρώτες μου βόλτες στο παλιό Λούνα Παρκ και το άγαλμα του «Αλέκου» και τα πρώτα γλειφιτζούρια απ’ τη γωνία Μαρτίου με Βασιλίσσης Όλγας. Ύστερα ήρθε μετακόμιση στα δυτικά και τον Εύοσμο. Και μαζί της ήρθε κι η αστυφιλική μου διάθεση.

Διότι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ο Εύοσμος ήταν μάλλον ένα μεγάλο χωριό. Μπορεί τα βουστάσια, στα οποία -κατ’ ευφημισμό- οφείλει το όνομά του, να μην υπήρχαν πια, αλλά η απόσταση από το κέντρο της πόλης και η γειτνίαση με τα βιομηχανικά περίχωρα είχαν κρατήσει την περιοχή σε χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης. Έτσι αναγκάστηκα τα πρώτα χρόνια να υφίσταμαι το πρωινό μου ξύπνημα από το λάλημα ενός πετεινού που κάποιος γείτονας έτρεφε στην αυλή του.

Μετά από λίγα χρόνια ο πετεινός και το μικρό κοτέτσι εξαφανίστηκαν- το οικόπεδο δόθηκε αντιπαροχή και στη θέση του υψώθηκε μια ακόμη πολυκατοικία. Τσιμέντο στο τσιμέντο, ο Εύοσμος έχει να λέει ότι έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 θέμα στο CNN ως «η περιοχή με τον υψηλότερο δείκτη ανοικοδόμησης παγκοσμίως» και με 100.000 κατοίκους πια, ονειρεύεται ένα μέλλον καλύτερο από αυτό που οι περίφημες «υποβαθμισμένες δυτικές συνοικίες» της πόλης μέχρι πρότινος ζούσαν.

 

ΠΛΑΤΕΙΠΟΔΙΑ

Παρά την ξέφρενη ανοικοδόμηση στα βόρεια του δήμου, η καρδιά του Ευόσμου εξακολουθεί να χτυπά στο κέντρο του, γύρω από την πλατεία του δημαρχείου. Για τη νεολαία η διασκέδαση ξεκινά από τα καφέ της πλατείας, για να καταλήξει στα νέα μπαρ στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά, που πλέον μαζεύουν κόσμο κι από τους όμορους δήμους. Αν ο χορός από τα ντεκ του dj σού φέρει πείνα και η τσέπη σου αντέχει ακόμα (γιατί οι τιμές στην πλατεία θυμίζουν παραλία), παραμένεις στην πλατεία για πίτα-γύρο. Τα γυράδικα σχηματίζουν τρίγωνο το ένα απέναντι στο άλλο, οπότε διαλέγεις και παίρνεις όποιο ταιριάζει στη γεύση σου. Τα Mc Donalds της πλατείας, άλλωστε, δεν υπάρχουν πια, τα κλείσαμε γιατί το σύμβολο του καπιταλισμού δε χωράει σ’ αυτή τη λαϊκή δυτική συνοικία.

Τις θερινές νύχτες η πλατεία γεμίζει από κόσμο που κάθεται στα έξω τραπέζια των καφέ ή απολαμβάνει τις βόλτες γύρω από το σιντριβάνι τρώγοντας καλαμπόκι. Έχει μάλιστα τόσο ταυτιστεί η πλατεία με τον Εύοσμο, που το Μάρτη του 2004 αυτήν είχαν διαλέξει τα ντόπια «γαλάζια παιδιά» για να πανηγυρίσουν εδώ με τα χάλκινα της Γουμένισσας τη νίκη της παράταξής τους.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Στα βόρεια του Ευόσμου, σχεδόν από τη νοητή γραμμή του κλειστού γυμναστηρίου και πάνω, απλώνεται η Νέα Πολιτεία, μια περιοχή που χτίστηκε «εν μία νυκτί»-ή αλλιώς, βιαστικά, σε δέκα χρόνια γεμάτα αντιπαροχή. Το κλειστό γυμναστήριο, καμάρι των δημοτών και σημάδι του ΟΑΣΘ για την ειδική γραμμή του 32, έδωσε στις αρχές του ’90 μια νέα πνοή στην περιοχή. Γύρω του υψώνονται κάθε μέρα και νέοι τσιμεντένιοι ογκόλιθοι, εκεί που παλιότερα υπήρχαν αχανείς αλάνες, διαμορφώνοντας μια περιοχή με ανοιχτά πεζοδρόμια, άφθονο πάρκιγκ και φτηνά ενοίκια-συνεπώς μια περιοχή ολοένα και πιο δημοφιλή. Η ανάπτυξη όμως δεν αρκείται στα δομικά υλικά, παρά αποκτά και συναίσθημα. Άμα φτιάχνει ο καιρός το γυμναστήριο γεμίζει από φερέλπιδες αθλητές, αμετανόητους ποδηλάτες και νεαρά ζευγάρια που ανταλλάσσουν εφηβικά φιλιά στο σκότος. Αν θες περισσότερη κίνηση, περπατάς λίγα μέτρα πιο πάνω, ως τον περιφερειακό: Πατάς στο χορτάρι και σταματάς στο διαχωριστικό του δρόμου χαζεύοντας τα αυτοκίνητα που τρέχουν για να κάνεις μαζί τους ταξιδιάρικα όνειρα…

ΑΣΤΕΡΑ, ΓΕΡΑ, ΜΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ!

Απ’ τον καιρό που ο Τζώρτζογλου σκόραρε για τον Εύοσμο και γιόρταζε για αυτό στην «Καλύβα» για τις ανάγκες της «Φανέλας με το νούμερο 9» του Παντελή Βούλγαρη, έχουν αλλάξει πολλά στην περιοχή. Ο Αγροτικός Αστέρας Ευόσμου, η προσφυγική ομάδα-καμάρι της περιοχής, μπορεί να παίζει ακόμα στην ίδια αλάνα, αλλά πλέον κάνει όνειρα για β’ εθνική και κούπα, όντας στους ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι κάτοικοι της περιοχής γεμίζουν τις Κυριακές την κερκίδα για να καμαρώσουν μελλοντικά αστέρια των μεγάλων της πόλης, με την κρυφή ελπίδα συνάμα ο Εύοσμος σύντομα να γίνει η δυτική Καλαμαριά. Στον Αίαντα Ευόσμου έχουν να λένε για τα πρωταθλήματα βόλεϊ γυναικών, την ομάδα βόλεϊ του Ηρακλή που δίνει στο κλειστό γυμναστήριο τους ευρωπαϊκούς της αγώνες κι ασφαλώς τον πρωταθλητή Ευρώπης Νίκο Χατζηβρέτα, που ξεκίνησε το μπάσκετ στον «Ajax» της Θεσσαλονίκης.

Μαζί με τον αθλητισμό του ανεβαίνει ολόκληρος ο Εύοσμος. Τα παλιά κλισέ της υποβαθμισμένης δυτικής συνοικίας πέφτουν μαζί με τα τελευταία παλιά σπίτια. Οι κάτοικοι δεν είναι πια μόνο οι παλιοί ντόπιοι κάτω από τον κεντρικό δρόμο της Καραολή και Δημητρίου (ναι, ήταν δύο και ήταν Κύπριοι, όχι ένας, ο “Δημήτρης Καραολής”) που πλέον συχνά ασφυκτιεί στην κίνηση, αλλά και οι νέες οικογένειες της Νέας Πολιτείας που αναζητούν εδώ ένα «αστικού τύπου προάστιο». Πλάι στους Έλληνες της Γερμανίας, που βρήκαν εδώ προ δεκαετιών φτηνά σπίτια και οικόπεδα, μένουν τώρα πρώην κάτοικοι του κέντρου που επιθύμησαν μια πιο ήσυχη κατοικία. Κι αν η συγκοινωνία με το κέντρο παραμένει σχετικά κακή, με ασταθή δρομολόγια και γεμάτα λεωφορεία, δεν πειράζει: Η ντόπια αγορά καλύπτει τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού.

UNITED COLORS OF ΕΥΟΣΜΟΣ

Πριν από κάποια χρόνια ο Εύοσμος ήταν γνωστός για τον συνοικισμό των τσιγγάνων που ζούσε καταχρηστικά στα όρια του δήμου. Κάποια στιγμή ο δήμος τούς έστειλε στα Διαβατά, μα κάποιοι παρέμειναν κι ενσωματώθηκαν στην περιοχή. Καθώς μάλιστα η ανάπτυξη του Ευόσμου στις αρχές της περασμένης δεκαετίας συνέπεσε με το άνοιγμα των συνόρων, στην περιοχή ζουν και αρκετές οικογένειες μεταναστών, επωφελούμενες από τα φτηνά ενοίκια. Τα παιδιά όλων τους φοιτούν στο 6ο δημοτικό σχολείο, το περίφημο διαπολιτισμικό, που φροντίζει για την αρμονική συμβίωσή τους και την ανάπτυξη μιας κοινής υγιούς διαπολιτισμικής νοοτροπίας. Στα πλαίσια αυτής, οι Ευοσμίτες τους ακούν τα βράδια μετά τις εθνικές παρελάσεις να κάνουν τη δική τους παρέλαση στους δρόμους της περιοχής, ντυμένοι στα λευκά και κρατώντας σημαίες και αναμμένες δάδες, να φωνάζουν τα δικά τους συνθήματα για το σχολείο τους. United Colors of Evosmos.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ

Στους Μύλους Αγίου Γεωργίου οι δρόμοι είναι ακόμη λαβύρινθοι με ομηρικά ονόματα, ενώ στη Νέα Πολιτεία τα παιδάκια κάνουν ποδηλατάδα στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Οι νέοι με το σκουλαρίκι και τις βαμμένες ανταύγειες κάνουν ακόμα κόντρες με πειραγμένα μηχανάκια, μα στους μπαλωμένους δρόμους έχουν προ πολλού εμφανιστεί οι ακριβές κούρσες μεγάλου κυβισμού. Τα παλιά βουστάσια δεν υπάρχουν πια για να ζέχνουν στο όνομα του δήμου,  μα καμιά φορά τα βράδια ο αέρας φέρνει τα υπολείμματα των καύσεων της ΒΙ.ΠΕ. ή τον καπνό της ΣΕΚΕ. Και ήδη από το δρόμο που μικρή έπαιζα τζαμί με τα παιδιά της γειτονιάς περνούν πλέον μόνο αυτοκίνητα.

Ε, και; Όσο η κοντινή Δύση θα μου βάφει για λίγα λεπτά πορτοκαλί τους τοίχους όλου του σπιτιού, θα την αγαπάω τη «δυτική συνοικία» μου. Μέχρι να χτιστεί η επόμενη πολυκατοικία να μου κρύψει τη θέα…

*Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Soul, τεύχος 04, Απρίλιος 2006

Advertisements

One thought on “Ευοσμος | Stay Bambaacha!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s