Ένα Κέντρο γένους θηλυκού

Το Πολυπολιτισμικό Κέντρο για την ισότητα των γυναικών

Σε μια εκδήλωση, οι Τουρκοκύπριες έφεραν κόλλυβα για τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς. Ήταν αστείο όταν ανακάλυψαν ότι οι Ελληνοκύπριες τρώνε κόλλυβα μόνο στα μνημόσυνα

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ*

Η Σεβγκιούλ ήταν επίμονη όταν της ζήτησα φωτογραφίες από το Πολυπολιτισμικό Κέντρο Γυναικών. Έστελνε mail και τηλεφωνούσε διαρκώς να δει αν τα παρέλαβα, δείχνοντάς μου πόσο πολύ πίστευε στη δραστηριότητά του. Η ίδια είχε παρουσιάσει με θέρμη το έργο του Κέντρου, λίγες μέρες πριν, στην Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών της Βουλής, με τις βουλευτές να αναγνωρίζουν τη δράση του και να ζητούν να της δοθούν περιθώρια να αναπτυχθεί. «Ήταν αστείο όταν κάποια φορά φέραμε κόλλυβα για να γιορτάσουμε την αρχή του χρόνου. Όταν μας είδαν εδώ, τρόμαξαν! Τότε διαπιστώσαμε ότι για τους Τουρκοκύπριους τα κόλλυβα τρώγονται την Πρωτοχρονιά, ενώ για τους Ελληνοκύπριους είναι έθιμο του μνημοσύνου!», δήλωσε η Σεβγκιούλ Ουλουντάγ, περιγράφοντας γλαφυρά τη δράση του κέντρου, που επιδιώκει να φέρει κοντά τις γυναίκες της Κύπρου, ανεξαρτήτως κοινότητας, φρονημάτων ή θρησκείας.

Για τις διακρίσεις
Το Πολυπολιτισμικό Κέντρο Γυναικών ιδρύθηκε το 2007. Η ιδέα υπήρχε ήδη από το 2004, ενώ κάποιες από τις γυναίκες που συμμετέχουν γνωρίζονταν από τις συναντήσεις που έκανε από το 2000 η ομάδα Hands Across the Divide, η πρώτη δικοινοτική ομάδα που ιδρύθηκε στην Κύπρο, προτού ακόμη ανοίξουν τα οδοφράγματα. Το Κέντρο ιδρύθηκε από Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες, που συμμετέχουν σε εμπορικούς συνδέσμους, συντεχνίες και άλλες μη κυβερνητικές ομάδες. Στόχος είναι να φέρουν κοντά τις Κύπριες, προπάντων από τις δύο μεγάλες κοινότητες, αλλά και από κάθε κοινωνική ή θρησκευτική ομάδα, συμβάλλοντας στην εμπέδωση ενός κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Στόχος είναι επίσης η καταπολέμηση των διακρίσεων, λόγω φύλλου, φυλής, εθνότητας, θρησκείας ή γλώσσας, εστιάζοντας στην ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε κάθε τομέα. Πρόκειται για έναν μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό και εθελοντικό οργανισμό, που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του εθνικού μηχανισμού για τα δικαιώματα της γυναίκας.


Το σπίτι
Πυρήνας των δραστηριοτήτων του Πολυπολιτισμικού Κέντρου Γυναικών είναι το σπίτι όπου στεγάζεται στην παλιά Λευκωσία, στη λαϊκή γειτονιά. Το σπίτι επιλέχθηκε συνειδητά να είναι κοντά στη Λήδρας, ώστε να είναι προσιτό και στις Τουρκοκύπριες που έρχονται από τη βόρεια Λευκωσία. Το ενοίκιο και τα πάγια έξοδα του σπιτιού πληρώνονται από την επιχορήγηση του εθνικού μηχανισμού και οι γυναίκες προσπαθούν να βρίσκονται εκεί κάθε Τετάρτη, ώστε να συναντιούνται και να οργανώνουν τις δράσεις τους, σεμινάρια, ομιλίες, συνέδρια και έρευνες για τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο. Μελλοντικά θα ήθελαν να δημιουργήσουν και μια βιβλιοθήκη για θέματα ισότητας και να γίνει το κέντρο τόπος καθημερινής συνάντησης. «Οι άνθρωποι ακόμα έχουν ανάγκη να δουν ότι μπορούμε να εργαστούμε και να ζήσουμε μαζί. Διότι στην Κύπρο τα πάντα μάς θέλουν να επιλέγουμε πλευρά. Η κουλτούρα μας διαχωρίζει, δεν μας ενθαρρύνει να έρθουμε κοντά», λέει η Μάγδα Ζήνωνος. Κι η Σεβγκιούλ προσθέτει ότι επιθυμία τους είναι οι διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμοί να ανακατευτούν στο Κέντρο και όχι απλώς να συναντιούνται. «Και γίνεται πράξη», μου λένε, και μου συστήνουν τη Λίζα Ταμπουρίνι, που ήρθε λίγο πριν. Μια Ιταλίδα που ήρθε στην Κύπρο το 2009 με ένα εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής. Ο ήλιος κι ο τόπος τής άρεσε, στο μεταξύ αρραβωνιάστηκε με Κύπριο και τώρα σχεδιάζει τα μπλουζάκια που φτιάχνει το Κέντρο και συμμετέχει στις δραστηριότητές του. Λίγο πριν κλείσουμε την κουβέντα, ένα ζεστό απόγευμα Τετάρτης, μπαίνει στο σπίτι, κάπως διστακτικά, μια παλιά γνώριμη, η Φρόσω Μαντά, υπεύθυνη της ΖΕΠ Φανερωμένης, να ρωτήσει για τις δράσεις του Κέντρου. Οι γυναίκες την υποδέχονται θερμά, συστήνονται, συζητούν για τη δράση τους και ανταλλάσσουν πρόχειρες προτάσεις για συνεργασία. Σκέφτηκα, με χαμόγελο, πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι γύρω μου είναι ίδιοι: Γυναίκες σε δράση, χωρίς διαχωρισμούς, με πίστη στην ενότητα και στην υποτιμημένη παλιά Λευκωσία.

*Δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 11/11/2010.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s