Η ίδια πόζα, 40 χρόνια μετά

Οι απόφοιτοι του ’71 του δημοτικού της Κοντέας επιστρέφουν στο χωριό

Με βάση μια σχολική φωτογραφία που σώθηκε από την εισβολή, αναζητούνται οι παλιοί συμμαθητές για να ξαναβρεθούν, ενήλικες πια, στην ίδια σχολική αυλή

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ*

Μια σχολική φωτογραφία, που ο 15χρονος τότε Πέτρος Κέκκος έφερε μαζί του φεύγοντας πρόσφυγας απ’ την Κοντέα το απόγευμα της 14ης Αυγούστου, θα είναι το αναμνηστικό δώρο που θα πάρουν οι συμμαθητές του, απόφοιτοι του δημοτικού της Κοντέας το 1971, στη συνάντηση που διοργανώνει μαζί τους στις 19 Ιουνίου, στο Πάρκο Ειρήνης που δημιουργήθηκε στην κοινότητα.
Κάποιοι από τους συμμαθητές είχαν συναντηθεί ξανά, στα τριαντάχρονα της αποφοίτησής τους το 2001, μαζί μάλιστα με δασκάλους, στην Κοφίνου. Φέτος όμως στόχος του κ. Κέκκου είναι να βρεθούν όλοι οι παλιοί Κοντεάτες συμμαθητές και, συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους, να επιστρέψουν για πρώτη φορά μαζί στο κατεχόμενο χωριό και να ξαναβγάλουν εκείνη τη φωτογραφία, ως ώριμοι ενήλικες πια, έξω από το δημοτικό σχολείο.

Ψάχνει συμμαθητές
Μέλος του δ.σ. του προσφυγικού σωματείου Κοντέας, ο 52χρονος σήμερα Πέτρος Κέκκος σχεδίαζε από καιρό αυτή τη συνάντηση. Τώρα που ο χρόνος πλησιάζει, προσπαθεί, με ανακοινώσεις στον Τύπο, να βρει τα ίχνη των 32 του συμμαθητών, 40 χρόνια μετά από εκείνη τη φωτογραφία που είχαν τραβήξει παιδιά, με τους δασκάλους τους, έξω από το σχολείο. Στην προηγούμενη συνάντηση, το 2001 στην Κοφίνου, είχαν έρθει περίπου 20 μαθητές. Στόχος του τώρα είναι να έρθουν και οι 33 απόφοιτοι του δημοτικού Κοντέας τη σχολική χρονιά 1970-1971 και για να το πετύχει αυτό αναζητά ήδη τα ίχνη τους και προπάντων, τα νέα ονόματα των κοριτσιών της τάξης που, όταν παντρεύτηκαν, άλλαξαν το πατρικό τους.

Ίδια πόζα με τότε
Με τα ίδια ονόματα που είχαν όταν αποφοίτησαν, το 1971, ο κ. Κέκκος σκοπεύει να φτιάξει αναμνηστικές πλακέτες, μαζί με τη σπάνια σχολική φωτογραφία του δημοτικού, ώστε να θυμάται ο κάθε μαθητής το σχολείο, την Κοντέα, αλλά και την επανένωσή τους. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία να συναντηθούμε όλοι μετά από 40 χρόνια, να θυμηθούμε τα παλιά και να πάμε ξανά στον Άγιο Χαράλαμπο, την εκκλησία του χωριού», δήλωσε στον «Π», καθώς σκοπεύει, τις επόμενες μέρες να βρεθεί στην Κοντέα και να μιλήσει με τους σημερινούς Τουρκοκύπριους κατοίκους της, ώστε την ημέρα της συνάντησης να είναι ανοιχτό το δημοτικό σχολείο -το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα- και οι μαθητές του ’71 να βγάλουν την ίδια φωτογραφία, 40 χρόνια μετά, στον ίδιο χώρο.
*Για δηλώσεις συμμετοχής στην εκδήλωση, επικοινωνήστε με τον κ. Πέτρο Ξ. Κέκκο στο τηλ. 99469975, μέχρι και τις 10/2/2011.

Το Πάρκο Ειρήνης της Κοντέας
Η συνάντηση θα γίνει την Κυριακή 19 Ιουνίου 2011 στο Πάρκο Ειρήνης, το οποίο είναι δεντροφυτευμένο με χαρουπιές από το 1965, στην κατεχόμενη σήμερα Κοντέα. «Σκοπός είναι να βρεθούμε μετά από τόσα χρόνια στην Κοντέα και δεν μπορούσαμε να το κάνουμε κάπου αλλού στην κοινότητα. Να πάμε εκεί, με τις οικογένειές μας, να διασκεδάσουμε και να ευχηθούμε να είναι η τελευταία χρονιά που ζουν οι Κοντεάτες και γενικά όλοι οι πρόσφυγες μακριά από τους τόπους καταγωγής τους και τις περιουσίες τους», σημειώνει ο κ. Κέκκος. Το πάρκο δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες με τη συνεργασία των προσφύγων Κοντεατών και των σημερινών κατοίκων της κοινότητας, που ονομάζεται Τουρκμένκιοϊ, με χρηματοδότηση από το UNDP και το USAID και ήδη εκεί γίνονται εκδηλώσεις και από τις δύο κοινότητες. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος θα ξεκινήσει σύντομα η αναστύλωση των σημαντικών μνημείων της Κοντέας που αποτελούν ένα ενιαίο σύμπλεγμα, δηλαδή η εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου και τα βοηθητικά της κτήρια, το καθολικό παρεκκλήσι και το κοιμητήριο, το φράγκικο αρχοντικό της εποχής των Σταυροφοριών και ένα οθωμανικό σύστημα ύδρευσης, από πέτρινες στέρνες και υδραγωγούς. Για την ολοκλήρωση του έργου -το οποίο σύμφωνα με τους Κοντεάτες αποτελεί, σε συνδυασμό μάλιστα με το σύγχρονο παρακείμενο τζαμί, ένα σύμπλεγμα που αποτυπώνει την ιστορία της Κύπρου- εργάζονται οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες και οι σημερινοί Τουρκοκύπριοι κάτοικοι, απόγονοι της φράγκικης οικογένειας που ζούσε στο αρχοντικό, ο Όμιλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κοντέας και η αναγνωρισμένη από τη Δημοκρατία Ένωση Επιμελητηρίων Τουρκοκυπρίων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων.

«Η Κοντέα θα ενώσει την Κύπρο»
Ο Πέτρος Κέκκος έφερε τη σχολική φωτογραφία του ’71 μαζί του από την Κοντέα τη μέρα που εκκενώθηκε το χωριό, στις 14 Αυγούστου 1974, στις 2 μ.μ., όταν πληροφορήθηκαν ότι πλησίαζε ο τουρκικός στρατός. Τα στρατεύματα μπήκαν τελικά στην Κοντέα έξι μέρες μετά και μέχρι τότε οι Τουρκοκύπριοι, που φρουρούσαν την περιοχή, άφηναν κατ’ εξαίρεση κάποιους Κοντεάτες να μπουν στην κοινότητα και να πάρουν τα πράματά τους. «Η Κοντέα είχε λίγες οικογένειες Τουρκοκυπρίων έως το 1963. Από τότε έως το ’74 δεν είχε καμιά, όμως περνούσαμε αρμονικά με τους Τουρκοκύπριους των γύρω περιοχών, από το Πέργαμος, τα Κούκλια, τη Σίντα. Την Καθαρά Δευτέρα πάρα πολλές φορές την περάσαμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους στα Κούκλια, στη χαβούζα στα Κούκλια ή στα χωράφια και οι συγχωριανοί μου εργάζονταν μαζί με Τουρκοκύπριους», θυμάται ο κ. Κέκκος. «Στον πόλεμο, επειδή δεν πειράξαμε ούτε έναν Τουρκοκύπριο ούτε το ’63, ούτε το ’64, ούτε το ’74, οι Τούρκοι δεν μας πείραξαν καθόλου, ούτε βομβάρδισαν το χωριό μας. Το ’74, αφού φύγαμε από την Κοντέα, η μητέρα μου μαζί με τον θείο μου και κάποιους άλλους από το χωριό επέστρεφαν στο χωριό μέχρι τη μέρα που μπήκαν οι Τούρκοι, στις 19-20 του Αυγούστου. Κι οι Τουρκοκύπριοι που φρουρούσαν την Κοντέα τούς έπιασαν και τους είπαν ‘πάρτε ό,τι θέλετε από τα σπίτια σας, μόνο μέχρι την τάδε ώρα και να πάτε μετά στην πλατεία να σας φυγαδέψουμε’. Κι έτσι σώθηκαν, γιατί αν είχαν μείνει όταν ήρθε ο τουρκικός στρατός, δεν θα τους ξαναβλέπαμε», λέει. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, το παράδειγμα της Κοντέας, όπου Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ανταμώνουν συχνά και διοργανώνουν από κοινού εκδηλώσεις, μπορεί να σταθεί παράδειγμα για την επανένωση του νησιού. «Ήταν πάντα μια προοδευτική κοινότητα η Κοντέα. Όταν άνοιξε το πάρκο είπα ότι η Κοντέα θα ενώσει την Κύπρο. Μπορεί να φαίνεται σαν υπερβολή, αλλά με τις εκδηλώσεις που κάνει στο πάρκο μαζί με τους Τουρκοκύπριους θα ενώσει την Κύπρο».

*Δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 29/1/2011.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s