Ξαναστήνουν τους ηλιακούς

Αρχίζει η αναστήλωση μνημείων της κατεχόμενης Κοντέας

Οι ηλιακοί του Αγίου Χαραλάμπους, στην κατεχόμενη Κοντέα, θα ξαναπάρουν σύντομα την αρχική τους μορφή, καθώς ξεκινούν έργα αποκατάστασής τους

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ*

Οι παλιοί Κοντεάτες θυμούνται καλά τους ηλιακούς της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους: Μέχρι το ’74, εκεί έστηναν τα πανηγύρια τους, προπάντων τον Φλεβάρη, που γιορτάζει ο άγιος της εκκλησίας τους.
Μετά την εισβολή, τα μνημεία της Κοντέας, η εκκλησία, οι ηλιακοί, η φράγκικη έπαυλη, το παλιό υδραγωγείο και το πάρκο με τα χαρουπόδεντρα που ‘χαν φυτέψει το 1965, αφέθηκαν στην τύχη τους. Τα τελευταία χρόνια όμως, χάρη στις επίμονες προσπάθειες του Ιδρύματος Κληρονομιάς της Κοντέας και του Τουρκοκυπριακού Τεχνικού Επιμελητηρίου, οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες του χωριού και οι σημερινοί Τουρκοκύπριοι κάτοικοι έχουν ξεκινήσει την αναστήλωση των μνημείων. Ήδη, το 2010, δίπλα στο πάρκο με τις χαρουπιές δημιουργήθηκε το «Πάρκο της Ειρήνης», ένας χώρος που φιλοξενεί δικοινοτικές εκδηλώσεις. Έπειτα από εντατικές διεργασίες, ήρθε η ώρα να αναστηλωθούν και οι παλιοί ηλιακοί της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους, οι οποίοι αποτελούνταν από καμάρες και υπόστεγα. Σήμερα σώζονται μόνο οι καμάρες, περίπου το 30% του συνολικού κτηρίου και το όλο έργο είχε πάρει προτεραιότητα στα σχέδια για αναστήλωση των μνημείων της Κοντέας, προκειμένου να προλάβουν την κατάρρευσή του.

Αρχίζουν τα έργα
Σε πρώτο στάδιο, τα έργα περιλαμβάνουν την αναστήλωση της βόρειας πτέρυγας των ηλιακών της εκκλησίας. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε τρεις μήνες και θα στοιχίσουν 150.000 ευρώ. Τα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί από χορηγία του προγράμματος ανάπτυξης UNDP-Act, το μόνο διαθέσιμο κονδύλι αυτή τη στιγμή, το συμβόλαιο του οποίου ολοκληρώνεται τον Απρίλιο.

Παράλληλα με την αναστήλωση των ηλιακών, θα γίνει και μία ενδελεχής αξιολόγηση των ζημιών που υπάρχουν στο περίβλημα της εκκλησίας, ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω φθορά του κτηρίου. Εσωτερικά, το κτήριο είναι κενό, έχουν αφαιρεθεί όλα τα αντικείμενά του, ενώ εξωτερικά έχει διαβρωθεί σε σημαντικό βαθμό.

Συνεργασία
Το όλο έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης των Η.Ε.(UNDP-Act) και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ιδρύματος Κληρονομιάς της Κοντέας και του Τουρκοκυπριακού Τεχνικού Επιμελητηρίου. Οι εργασίες αναστήλωσης θα διεξάγονται από Τουρκοκύπριο εργολάβο, έμπειρο σε κατασκευές αναπαλαίωσης, ενώ την επίβλεψη θα έχουν αρχιτέκτονες και μηχανικοί του Τουρκοκυπριακού Τεχνικού Επιμελητηρίου και ομάδα Ελληνοκυπρίων αρχιτεκτόνων και μηχανικών, οι οποίοι εκπόνησαν τα σχέδια.

Με την έναρξη του έργου, το Ίδρυμα Κληρονομιάς της Κοντέας θα αναζητήσει και άλλους χορηγούς, προκειμένου να προχωρήσει με τα υπόλοιπα έργα αναστήλωσης, δηλαδή την πλήρη συντήρηση της εκκλησίας και την αναβάθμιση του περίβολου της και σε μεταγενέστερο στάδιο την αποκατάσταση της καθολικής εκκλησίας των πετραύλακων. Σε περίπτωση που δεν επεκταθεί το υφιστάμενο συμβόλαιο με το πρόγραμμα UNDP-Act, τότε το Ίδρυμα θα αναζητήσει πόρους σε κοινοτικά κονδύλια, ενώ θα ξεκινήσει και εκστρατεία, με παρουσιάσεις των έργων, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα από ενδιαφερόμενους εντός κι εκτός Κύπρου.

*Δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 16/1/2012

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s