Τον άφησαν μόνο μετά την έκρηξη στο Μαρί

Ανίκανος πια να εργαστεί πολίτης που τραυματίστηκε σοβαρά την 11η Ιουλίου, ενώ βρισκόταν στην ακτή

Η έκρηξη σκότωσε 13 ανθρώπους και ισοπέδωσε τη ναυτική βάση και το σταθμό της ΑΗΚ. Πολίτες που τραυματίστηκαν, όμως, όπως ο κ. Παναγή, δεν έτυχαν της φροντίδας του κράτους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ*

Εφτά μήνες μετά την έκρηξη στο Μαρί, τα γεγονότα της 11ης Ιουλίου εξακολουθούν να στιγματίζουν τις ζωές των ανθρώπων που έζησαν από κοντά την έκρηξη. Πέρα από τα 13 θύματα και τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και των αρχών που τραυματίστηκαν λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, η έκρηξη προκάλεσε τον τραυματισμό και απλών πολιτών, που έτυχε να βρίσκονται κοντά στη ναυτική βάση εκείνο το ξημέρωμα. Ανάμεσά τους και ο 48χρονος Φράνσης Παναγή, ο οποίος συγκαταλέγεται στον κατάλογο τραυματισθέντων που παραθέτει στο πόρισμά του ο Πόλυς Πολυβίου. Από την έκρηξη, ο κ. Παναγή υπέστη σοβαρής μορφής νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, αλλά και πλείστα άλλα προβλήματα υγείας, συνεπεία των οποίων έχασε τη δουλειά του. Σύμφωνα με ιατρική βεβαίωση, μάλιστα, ο κ. Παναγή είναι ανίκανος να εργαστεί, όμως οι αρμόδιες αρχές έσκυψαν πάνω στο πρόβλημά του μόλις πριν από λίγες μέρες, και ενώ το αίτημά του για αρωγή καταχωρίσθηκε πριν από τρεις μήνες.

«Έφυγε η θάλασσα»
Το ξημέρωμα της 11ης Ιουλίου, ο κ. Παναγή βρισκόταν για ψάρεμα στην ακτή του Βασιλικού, στο σημείο ανάμεσα στη ναυτική βάση και τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ. Συνήθιζε να ψαρεύει με καλάμι, όπως και άλλοι πολίτες, στο σημείο «ζεστά νερά», εκεί όπου καταλήγουν τα θερμά νερά από τους μηχανισμούς ψύξης των γεννητριών, και εξαιτίας της θερμοκρασίας του νερού συγκεντρώνονται αρκετά ψάρια και άλλα θαλασσινά. Είχε φτάσει στην ακτή, 400 μέτρα από το σημείο της έκρηξης που ακολούθησε, γύρω στις 5:10 π.μ., όμως δεν είχε αντιληφθεί τη φωτιά και τις μικρότερες εκρήξεις που είχαν αρχίσει μία ώρα πριν, αφενός λόγω της πυκνής ομίχλης που επικρατούσε και αφετέρου λόγω του δυνατού θορύβου που έκαναν τα νερά που κατέληγαν εκεί. Δευτερόλεπτα πριν τη μεγάλη έκρηξη, στις 5:50 π.μ., ξεκίνησε για το αυτοκίνητό του, που ήταν παρκαρισμένο 200 μ. παραπέρα, κάτω από το σταθμό της ΑΗΚ, προκειμένου να πάρει εργαλεία για να πιάσει χταπόδια. «Μόλις έστρεψα το πρόσωπό μου, είδα μια τρομερή λάμψη. Ένιωσα τρομερή πίεση και εκτινάχτηκα αρκετά μέτρα πίσω», θυμάται ο ίδιος για τη στιγμή της μεγάλης έκρηξης.
Μόλις πρόσφατα, ένας γιατρός τού είπε πως οι τραυματίες του Μαρί θα έπρεπε να περιθάλπονται ως τραυματίες πολέμου και, πράγματι, είναι σαν σκηνές πολέμου αυτές που έζησε και περιγράφει ο κ. Παναγή από την έκρηξη της 11ης Ιουλίου: «Έβλεπα αντικείμενα να πετούν, άλλα φλεγόμενα και άλλα άσπρα από την επαφή τους με την ομίχλη. Η θάλασσα έφυγε αρκετά μέτρα πίσω. Στο αυτοκίνητό μου είχαν καρφωθεί αντικείμενα και η μύτη μου άρχισε να τρέχει αίμα», λέει.
Περπάτησε μέχρι το σταθμό της ΑΗΚ, όπου είδε τραυματίες. Ο σταθμός είχε γίνει ένα με τη βάση, αφού το συρματόπλεγμα και τα δέντρα που τους χώριζαν είχαν ισοπεδωθεί. Τότε, τον πλησίασε ένας αστυνομικός για βοήθεια, όμως δεν μπορούσε να τον ακούσει – είχε ήδη χάσει πλήρως την ακοή του και στα δύο αφτιά. Αργότερα, με θεραπεία, η ακοή του επανήλθε μερικώς, όχι όμως σε ικανοποιητικό επίπεδο, κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό και από τη μεταξύ μας επικοινωνία, και θα χρειαστεί να τοποθετήσει ακουστικά.
Αρχικά νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου όμως υποβλήθηκε μόνο σε εξετάσεις ακοής και όχι σε μαγνητική τομογραφία ή ακτινογραφία, παρόλο που είχε ήδη ενοχλήσεις και σε άλλα σημεία του σώματός του. Μάλιστα, χρειάστηκε να πληρώσει προκειμένου να πάρει εξιτήριο, ενώ, ακόμη και σήμερα, για να κάνει περαιτέρω εξετάσεις πρέπει να περιμένει αρκετούς μήνες στη λίστα αναμονής. Σήμερα, εκτός από τα σοβαρά προβλήματα ακοής, ο κ. Παναγή εμφανίζει και τυμπανισμό κοιλιάς, αναπνευστικά προβλήματα, συχνή αιμορραγία απ΄ τη μύτη, μερική παράλυση στο πόδι και σοβαρά προβλήματα αϋπνίας, αφού, όπως λέει, από το πρωί της 11ης Ιουλίου τον κυνηγάει ο φόβος του θανάτου.

Χωρίς βοήθεια
Τρεις μήνες μετά την έκρηξη, ο κ. Παναγή, ενώ βρισκόταν με άδεια ασθενείας, απολύθηκε από τη δουλειά του ως οδηγός της γαλλικής πρεσβείας. Η αναζήτηση νέας εργασίας όμως είναι αδύνατη, εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του. Σύμφωνα με γνωμάτευση νευροχειρουργού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο κ. Παναγή εμφανίζει, μεταξύ άλλων, νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, ρινορραγία και αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα, εξαιτίας των οποίων θα πρέπει να κάνει πρόγραμμα αποκατάστασης, χωρίς να εργάζεται, για τουλάχιστον ένα χρόνο. Σύμφωνα με γνωμάτευση πνευμονολόγου που τον εξέτασε λίγες βδομάδες μετά την έκρηξη αρκετές φορές, ο κ. Παναγή, παρότι δεν υπήρξε ποτέ καπνιστής, δεν είχε αναπνευστικά προβλήματα και μέχρι ένα χρόνο πριν έκανε καταδύσεις, εμφανίζει σήμερα πνευμονοπάθεια, συνεπεία πιθανού τραυματισμού στους βρόγχους του από την έκρηξη.
Παρά τα προβλήματα της υγείας του μετά την 11η Ιουλίου, ο κ. Παναγή δεν έτυχε της φροντίδας της πολιτείας. Όταν ζήτησε επίδομα ασθενείας, αρχικά πήρε την απάντηση ότι «προηγούνται άλλοι». Όταν τελικά εγκρίθηκε το επίδομα, η επιταγή στάλθηκε σε λάθος διεύθυνση και χρειάστηκε να περάσουν αρκετές βδομάδες μέχρι να φτάσει στον ίδιο, με τη δεύτερη επιταγή να καταλήγει στα χέρια του μόλις την περασμένη Δευτέρα. Παρότι άνεργος και κηδεμόνας δύο παιδιών, δεν μπορεί να πάρει ανεργιακό επίδομα όσο εκκρεμεί η αίτησή του για λήψη σύνταξης ανικανότητας. Στο ίδιο διάστημα δεν επικοινώνησε κανείς μαζί του, εκτός από το βουλευτή Νικόλα Παπαδόπουλο, ενώ οι υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας τον επισκέφθηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες, τρεις μήνες μετά την αίτησή του για βοήθεια.

ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s