Ένας απλώς τυχερός επιστήμονας…

Ο «πατέρας του DNA» Τζέιμς Γουάτσον έδωσε μαθήματα διάλεξης στο κυπριακό κοινό

«Αν δεν ήμουν εγώ, θα ήταν κάποιος άλλος», είπε χθες ο άνθρωπος που ανακάλυψε τη δομή του DNA. Μίλησε στους πρωτοετείς φοιτητές του ΙΝΓΚ, παροτρύνοντάς τους να ερευνούν τη ζωή, τους ανθρώπους, την επιστήμη

ΓΡΑΦΟΥΝ: ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ, ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΤΑΥΡΟΥ*

Πού θα βρισκόταν ο κόσμος αν το 1953 ο Τζέιμς Γουάτσον και ο Φράνσις Κρικ δεν είχαν ανακαλύψει το μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα του 20ού αιώνα, τη διπλή ελικοειδή δομή του DNA, όπως την ξέρουμε σήμερα; «Αν δεν ήμουν εγώ, η ανακάλυψη θα γινόταν ούτως ή άλλως. Ήταν θέμα χρόνου. Και τύχης», απάντησε χθες ο επονομαζόμενος και «πατέρας του DNA», Τζ. Γουάτσον, στην παρουσία του στα εγκαίνια της Σχολής Μοριακής Ιατρικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο 84χρονος δρ Γουάτσον έδωσε σε φοιτητές, επιστήμονες και δημοσιογράφους ένα υπόδειγμα μεστής και ενδιαφέρουσας ομιλίας, με στιγμές χιούμορ, τεκμηριώνοντας έτσι στην πράξη τον τίτλο της αυτοβιογραφίας του «Αποφύγετε τους βαρετούς ανθρώπους». Μίλησε για τη σχέση του με την επιστήμη τότε και τώρα, τα ταξίδια, την τύχη, τη σημασία της γενετικής και των καλών γονιδίων, αλλά και τον καρκίνο, που είναι και το θέμα που θα απασχολήσει τη σημερινή του ομιλία στα επίσημα εγκαίνια της σχολής. «Ήμουν απλώς τυχερός, δεν ξέρω αν μου αξίζει που έγινα διάσημος. Μερικές φορές είναι θέμα χρόνου. Εγώ ήμουν στον κατάλληλο τόπο την κατάλληλη στιγμή», είπε για την ανακάλυψη που του χάρισε, το 1962, το Νόμπελ Φυσιολογίας Ιατρικής, μαζί με τον Φ. Κρικ (1916-2004). Όσο για τη ζωή μετά την επιστήμη; Έχει άπλετο χρόνο να μελετά πολλά άρθρα, ειδικά για τον καρκίνο, ασθενής ων και ο ίδιος με χαμηλού βαθμού καρκίνο του προστάτη. Η διαδικασία θεραπείας με ακτινοβολία, είπε, δεν είναι κάτι που τον ενθουσιάζει, ενώ, αστειευόμενος, ανέφερε πως με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Κύπρο θα δοκιμάσει τη μεσογειακή διατροφή, που είναι πολύ ευεργετική για την υγεία. Αποκάλυψε μάλιστα πως, σε αντίθεση με τα όσα ήταν κοινώς αποδεκτά μέχρι σήμερα, είναι οι οξειδωτικές τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο και όχι οι αντιοξειδωτικές. Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του καρκίνου, ο κ. Γουάτσον εξέφρασε την άποψη ότι οι επιστήμονες πρέπει να επικεντρωθούν στα βλαστικά καρκινικά κύτταρα τα οποία πολλαπλασιάζονται και «τροφοδοτούν» τον καρκίνο, οδηγώντας σε υποτροπές.

«Διαβάστε, ταξιδέψτε, κρίνετε»
Ο κ. Γουάτσον δεν παρέλειψε να κάνει παραινέσεις στους φοιτητές, που έμοιαζαν να κρέμονται απ΄ τα χείλη του, κάποιοι από τους οποίους βιντεοσκοπούσαν τη διάλεξη και άλλοι του ζήτησαν αυτόγραφο στο τέλος. «Έχω χρόνο και γι΄ αυτό ταξιδεύω πολύ. Είναι καλό να ταξιδεύεις. Ταξιδέψτε σε μέρη που μπορείτε να συναναστραφείτε με ανθρώπους. Με λαμπρούς ανθρώπους. Επιδιώξτε να πηγαίνετε σε μέρη όπου υπάρχουν λαμπροί άνθρωποι», είπε, θυμίζοντας το βιβλίο του. «Μην κάνετε βαρετά πράγματα, μην πηγαίνετε σε βαρετές διαλέξεις, μην παραδίδετε βαρετές διαλέξεις», σχολίασε, ίσως με μια δόση ειρωνείας για τους μακρόσυρτους χαιρετισμούς που προηγήθηκαν.
«Διαβάζετε άρθρα. Αλλά επιλεκτικά. Κρίνετε τα άρθρα. Υπάρχουν λάθη σε αυτά. Μπορεί εσείς να είστε σωστοί. Μπορεί οι δικές σας ιδέες να είναι πιο σωστές. Αν δεν είναι, αντικαταστήστε τες. Μιλάτε με λαμπρούς ανθρώπους και αντικαταστήστε τις λάθος ιδέες σας. Είναι σημαντικό να κάνει κάποιος σωστή επιλογή για το πού θα σπουδάσει, γιατί αυτό θα καθορίσει και το μέλλον του. Είναι επίσης σημαντικό να επιλέξει με ποιους θα έχει επαφές. Να έχετε γύρω σας ανθρώπους που μοιάζουν με εσάς, αλλά προσπαθήστε να μην μοιάσετε σε κάποιον. Υπάρχουν πολλοί κακοί άνθρωποι. Υπάρχουν όμως και καλοί άνθρωποι, που δίνουν στη ζωή αξία», είπε. Όσο για το ζήτημα της ευφυΐας, που στο παρελθόν δήλωσή του ότι αυτή συνδέεται με τα γονίδια και πως ο ίδιος κατά βάθος είναι απαισιόδοξος για το μέλλον της Αφρικής είχε προκαλέσει αντιδράσεις, χθες αρκέστηκε να πει: «Να παντρεύεστε χαζούς, ώστε να μην κάνετε ιδιοφυή παιδιά».

Σχολή Μοριακής Ιατρικής: Στόχος η αριστεία
Η παρουσία του δρα Γουάτσον τιμά ιδιαιτέρως το Ινστιτούτο και προσδίδει κύρος στη Σχολή, δίνει υπόσταση σε όλους μας και προσθέτει παγκόσμια εμβέλεια σε αυτή την προσπάθειά μας», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός εκτελεστικός ιατρικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου Φίλιππος Πατσαλής, στη χθεσινή παρουσίαση της Σχολής στους δημοσιογράφους. Όπως ανέφερε, η Σχολή δημιουργήθηκε με βάση τις πρόνοιες της κυπριακής νομοθεσίας, με διεθνή, υψηλού επιπέδου πρότυπα και κανονισμούς λειτουργίας, τόσο για την εκπαίδευση των φοιτητών, όσο και για την επιλογή, τον διορισμό και την ανέλιξη του διδακτικού προσωπικού. Μοναδικός στόχος, είπε, είναι η αριστεία, «τίποτε λιγότερο». Σύμφωνα με τον κ. Πατσαλή, η Σχολή προσφέρει ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών για απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου και διδακτορικού, υπερσύγχρονες και μοναδικές στη χώρα ερευνητικές υποδομές, ακαδημαϊκό προσωπικό με υψηλού επιπέδου μόρφωση, προσόντα και πολύτιμη εμπειρία στους τομείς της εξειδίκευσής του, ενώ, για τον στόχο της αριστείας, η εισδοχή των φοιτητών από την Κύπρο και το εξωτερικό γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια. Το πρώτο ακαδημαϊκό έτος έχει ήδη ξεκινήσει με δύο προγράμματα σπουδών, στην αγγλική γλώσσα, στους κλάδους Μοριακής Ιατρικής και Ιατρικής Γενετικής, και τα δύο σε επίπεδα μάστερ και διδακτορικό. Φοιτούν οι πρώτοι 40 φοιτητές, 30 για το μεταπτυχιακό και 10 για το τετραετούς φοίτησης διδακτορικό και είναι ενδεικτικό πως για τις διδακτορικές σπουδές αποδέχθηκαν μόνο το 20% των αιτητών. «Η Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου έρχεται να συμβάλει καταλυτικά προς την επίτευξη των στόχων του Ινστιτούτου και να δώσει στους φοιτητές μοναδική εκπαίδευση στις βιοϊατρικές επιστήμες», σχολίασε ο καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, κοσμήτορας της Σχολής. Όπως είπε, η ιατρική γενετική και η μοριακή ιατρική είναι δύο τομείς που έχουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και πάνω σε αυτούς βασίζεται η σύγχρονη ιατρική.
INFO: Ο δρ Τζέιμς Γουάτσον θα δώσει διάλεξη σήμερα στην τελετή εγκαινίων της Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου, στις 7μ.μ., στο ΙΝΓΚ, με θέμα «From the Double Helix to the Curing of Cancer».

*Δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 17/10/2012

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s