Ξαναχτίστηκαν οι ηλιακοί

Έργα αναστήλωσης των μνημείων της Κοντέας

Έξι χρόνια μετά, οι Κοντεάτες πρόσφυγες και οι Τουρκοκύπριοι σημερινοί κάτοικοι κατάφεραν να διασώσουν τους ηλιακούς και τις χαρουπιές, και συνεχίζουν με την εκκλησία του χωριού

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ*

Το όνειρο των παλιών Κοντεατών να ξαναχτίσουν τους ηλιακούς του Αγίου Χαράλαμπου, το σημείο που τους ένωνε στα πανηγύρια, αλλά είχε μείνει να ρημάζει τις τελευταίες δεκαετίες, μετά την εισβολή, έγινε πραγματικότητα.
Έξι χρόνια μετά την έναρξη των προσπαθειών, οι ηλιακοί όπου γιόρταζαν οι παλιοί Κοντεάτες κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου, λίγο προτού γκρεμιστούν πλήρως, αναστηλώθηκαν και βρίσκονται ξανά στη διάθεση των παλιών Ελληνοκυπρίων και των νυν Τουρκοκυπρίων κατοίκων του χωριού. Μάλιστα, οι ηλιακοί κτίστηκαν όπως τον παλιό καιρό, αφού κόπηκαν επιτόπου πέραν των 3.000 πλιθαριών για το κτίσιμο των τοίχων. Ταυτόχρονα, ξεκίνησαν εργασίες προστασίας της παρακείμενης εκκλησίας από τις καιρικές συνθήκες, με την επιδιόρθωση του εξωτερικού περιβλήματος του Αγίου Χαραλάμπους, την αντικατάσταση σπασμένων κεραμιδιών, τη διόρθωση των υδρορροών και την ανακατασκευή φθαρμένων σοβάδων.

Κοινή προσπάθεια
Οι εργασίες προστασίας των πολιτιστικών μνημείων της Κοντέας αποτελούν μια κοινή προσπάθεια των Κοντεατών προσφύγων και των σημερινών Τουρκοκύπριων κατοίκων του χωριού, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση προς τα Ηνωμένα Έθνη για να εργαστούν από κοινού για τον σκοπό αυτό. Τα μνημεία συνθέτουν ένα σύμπλεγμα κτηρίων που συμπεριλαμβάνουν ένα καθολικό εκκλησάκι και κοιμητήριο, την ορθόδοξη εκκλησία του χωριού με τους ηλιακούς, το τσιφλίκι των Φράγκων, ένα σύστημα άρδευσης με λαγούμια, πετραύλακα και δεξαμενές, το παλιό δημοτικό σχολείο και ένα νέο τέμενος. Οι Κοντεάτες και οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού διαμόρφωσαν μαζί μια πρόταση για τη διάσωση και προστασία του μοναδικού αυτού ιστορικού χώρου προς όφελος των τωρινών και των επερχόμενων γενεών. Με τη στήριξη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Η.Ε. UNDP-ACT – Δράση για Συνεργασία και Εμπιστοσύνη, έχει ήδη ολοκληρωθεί, από το 2010, το πάρκο Ειρήνης, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα στο πλαίσιο διάσωσης της φυσικής κληρονομιάς του χωριού, αφού ο χώρος των 100 στρεμμάτων χαρουπιών που είχαν φυτέψει οι Κοντεάτες το 1965 και είχε μετατραπεί σε βοσκότοπο περιφράχτηκε και μετετράπη σε εκδρομικό χώρο και παιχνιδότοπο. Η αναστήλωση των ηλιακών θα γιορταστεί και επίσημα στο τέλος Νοεμβρίου, με μια έκθεση φωτογραφίας για την πορεία των έργων. Παράλληλα, θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 40΄, με τίτλο «Κοντέα εστί», το οποίο καταγράφει την πορεία του έργου διάσωσης από το 2006 μέχρι σήμερα.

*Δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 22/10/2012

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s