Πιο κοντά στη γέννηση οργάνων

Σημαντική ανακάλυψη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

organogenesi

Κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, ερευνητές του Παν. Κύπρου συνεισέφεραν στην κατανόηση των κυτταρικών και γονιδιακών παραγόντων που επιφέρουν τη δημιουργία όλων των οργάνων

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ*

Ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Παντελής Γεωργιάδης, πιστεύει πως είναι θέμα χρόνου η επιστήμη να πετύχει το ακατόρθωτο: Να καταφέρει να δημιουργήσει -σχεδόν- εκ του μηδενός ανθρώπινα όργανα.
«Η μεγάλη ερώτηση είναι πότε. Μπορεί σε ένα χρόνο ή 15 χρόνια, δεν ξέρουμε ακόμα». Στο εργαστήριό του, στο πανεπιστήμιο, σε πειράματα που διεξάγουν με έμβρυα ποντικών έκαναν μια ανακάλυψη που φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της αινιγματικής διαδικασίας δημιουργίας των οργάνων, προκειμένου να μπορέσουν να προχωρήσουν στη δημιουργία τους σε εργαστήρια.
Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το ΙΠΕ και το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, δημοσιεύτηκε στο παγκοσμίου φήμης επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications». «Η σημασία της έρευνας έχει να κάνει με τη νέα επιστήμη της Αναγεννητικής Ιατρικής, ο κύριος σκοπός της οποίας είναι να μπορούν οι επιστήμονες να δημιουργούν όργανα στο εργαστήριο από βλαστοκύτταρα, κάτι που ακόμα δεν είναι εφικτό. Αν ήταν εφικτό, μπορούμε να φανταστούμε την τεράστια πρόοδο που θα έφερνε στην Ιατρική. Όποιος έχει κάποια αρρώστια, καρκίνο ή οτιδήποτε ή κάποιον τραυματισμό και συγκεκριμένα όργανα δεν δουλεύουν, ίσως και λόγω γήρατος, θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε τα όργανα αυτά στο εργαστήριο. Θα ήμασταν τότε όπως τα αυτοκίνητα: ό,τι χαλάει θα το φτιάχναμε», δήλωσε ο ίδιος στον «Π».

Κλειδί η κατανόηση
Ο ίδιος και η ομάδα του συνεισέφεραν σε αυτό που υπολείπεται ακόμα η επιστήμη: Στην απόλυτη κατανόηση της διαδικασίας δημιουργίας και λειτουργίας των οργάνων. Για να το μάθουν αυτό, μελετούν έμβρυα, διότι μόνο στη διάρκεια της κύησης υπάρχει οργανογένεση. Στην έρευνά της, η ομάδα του δρα Γεωργιάδη συνεισέφερε στη γονιδιακή κατανόηση τής πιο συχνής επιπλοκής εγκυμοσύνης (ανεξήγητοι εμβρυϊκοί θάνατοι πρώτου τριμήνου εγκυμοσύνης) και παράλληλα έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των κυτταρικών και γονιδιακών παραγόντων που επιφέρουν τη δημιουργία όλων των οργάνων, φέρνοντας πιο κοντά τον πολυπόθητο στόχο της κατασκευής λειτουργικών οργάνων από επιστήμονες.
«Η συγκεκριμένη ανακάλυψή μας έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη εμβρυακή διαδικασία που γίνεται αμέσως πριν αρχίσουν να δημιουργούνται τα όργανα. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται για να αρχίσουν όλα τα όργανα να δημιουργούνται και να δημιουργούνται σωστά. Εμείς ανακαλύψαμε νέους παράγοντες κυτταρικούς και γονιδιακούς που χρειάζονται για να γίνει αυτή η διαδικασία (γαστριδίωση) για να μπορούν να αρχίσουν όλα τα όργανα να λειτουργούν στο νεογνό που γεννιέται», εξηγεί.
Στην έρευνά τους παρατήρησαν τη γαστριδίωση σε έμβρυα ποντικών. Σε αντίστοιχο στάδιο ανθρώπινης κύησης, η γαστριδίωση, η έναρξη, δηλαδή, της δημιουργίας οργάνων στο έμβρυο, γίνεται περίπου στην τρίτη βδομάδα μετά την σύλληψη, λίγο προτού η γυναίκα αντιληφθεί ότι είναι έμβρυο. Η έρευνα της ομάδας του δρα Γεωργιάδη συνεχίζεται.

*Δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 2/7/2013.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s