Ο γιατρός μας έγινε πρόσφυγας

Ο Συροπαλαιστίνιος οδοντίατρος Ναμπίλ Ιμπραήμ βρίσκει τους ασθενείς του στην Κύπρο

20140721_Nabil_UNHCR

«Μην μου δώσεις ψωμί, δώσε μου την ευκαιρία να το κερδίσω μόνος μου», λέει ο Ναμπίλ, που ζει σήμερα με την οικογένειά του στη Λάρνακα με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ*

Φεύγοντας από το Γιαρμούκ, έναν προσφυγικό καταυλισμό Παλαιστινίων στα περίχωρα της Δαμασκού, ο Ναμπίλ Ιμπραήμ θυμάται το σύνθημα που είδε γραμμένο έξω από έναν αστυνομικό σταθμό: Έλεγε «Με τον ‘Ασαντ ή καίμε τη χώρα». «Αυτό με τρόμαξε περισσότερο από τις βόμβες. Τι μέλλον υπάρχει σε μια χώρα όπου η αστυνομία είναι προκατειλημμένη», διερωτάται ο Ναμπίλ, αιτητής ασύλου σήμερα στην Κύπρο. Στη χώρα από όπου προέρχονταν εκατοντάδες ασθενείς του πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.
Υπό άλλες συνθήκες θα τους συναντούσε ως επισκέπτης στο νησί. Σήμερα όμως πολλοί από αυτούς τον αναζητούν για να ρωτήσουν αν είναι καλά και αν χρειάζεται κάτι ο ίδιος και η οικογένειά του, η σύζυγος και τα τρία τους παιδιά, που τον Σεπτέμβριο του 2012 κατέφυγαν στην Κύπρο για να γλυτώσουν από τον πόλεμο, λίγους μήνες προτού η βία κλιμακωθεί στο Γιαρμούκ. Πρόσφυγες και τότε στη Δαμασκό, έγιναν πρόσφυγες για δεύτερη φορά. Το Γιαρμούκ υπήρξε καταφύγιο χιλιάδων Παλαιστινίων προσφύγων στη Συρία. Όμως από τον Ιούλιο του 2012 έχει γίνει το επίκεντρο σκληρών μαχών μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και του συριακού στρατού, με αποτέλεσμα χιλιάδες Παλαιστίνιοι να είναι σήμερα πολιορκημένοι. Εκατοντάδες άλλοι έχουν πεθάνει από την πείνα ή λόγω έλλειψης βασικής ιατρικής περίθαλψης, ενώ υπάρχουν αναφορές από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για εγκλήματα πολέμου εναντίον αμάχων.

Στη διασπορά
Ο Ναμπίλ -του οποίου την ιστορία που είναι μια από τις πολλές που φιλοξενεί η νέα ιστοσελίδα της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες- ζει σήμερα με την οικογένεια του στη Λάρνακα. Η οικογένειά του έζησε με βαρύ τίμημα τον εμφύλιο. Έχασαν εφτά ξαδέρφια και δύο θείους, ενώ σήμερα ζουν στη διασπορά ο πατέρας και τα αδέρφια του που κατέφυγαν στη Σαουδική Αραβία και στον Καναδά. Στην Κύπρο η οικογένεια του Ναμπίλ ζει με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας. Ο ίδιος μαθαίνει ελληνικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ τα παιδιά του φοιτούν σε δημόσιο σχολείο. Ζουν με τη στήριξη των συγγενών που κατέφυγαν σε άλλες χώρες, όμως ο Ναμπίλ ονειρεύεται να στηθεί ξανά στα πόδια του, ασκώντας το επάγγελμα που σπούδασε και έκανε μέχρι πριν από δυο χρόνια στη Συρία – οδοντιατρική.
«Μην μου δώσεις ψωμί, δώσε μου την ευκαιρία να το κερδίσω μόνος μου», λέει. Ήδη έχει καταθέσει εδώ και έναν χρόνο τα χαρτιά του στο ΚΥΣΑΤΣ για αναγνώριση του πτυχίου, ενώ και εδώ και μερικές μέρες εργάζεται σε οδοντιατρείο στη Λάρνακα ως βοηθητικό προσωπικό. «Είχα περίπου 300 Κύπριους ασθενείς στη Συρία. Οι περισσότεροι πηγαινοέρχονταν. Αρκετοί μου τηλεφωνούν τώρα να δουν πώς είμαι και αν χρειάζομαι κάτι», δήλωσε ο ίδιος στον «Π».
Ο ίδιος κι η οικογένειά του θέλουν να στεριώσουν στην Κύπρο μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες να επιστρέψουν στο Γιαρμούκ. Όμως η ένταξή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση – ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι από το 2012 ζουν στο νησί με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, αφού η αίτησή τους δεν έχει εξεταστεί ακόμη. «Μερικές φορές οι άνθρωποι μας υποτιμούν εμάς τους πρόσφυγες. Δεν μας δίνουν ευκαιρίες. Πολλοί πρόσφυγες που έρχονται στην Κύπρο είναι μορφωμένοι με χρόνια προϋπηρεσίας στο επάγγελμά τους, αλλά δεν τους δίνεται η ευκαιρία», λέει καθώς θυμάται τους Κυπρίους που κατέφευγαν στην κλινική του στη Συρία για οδοντιατρική φροντίδα.

Μόνο ένας αναγνωρίστηκε
Αν και περίπου 1.650 Σύριοι έχουν υποβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία αίτημα ασύλου από την έναρξη της εμφύλιας σύγκρουσης, εντούτοις μόνο σε έναν από αυτούς έχει μέχρι στιγμής χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Σε άλλους 200 περίπου έχει παραχωρηθεί καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας, το οποίο ενδεχομένως να μην διασφαλίζει στους δικαιούχους τη σταθερότητα και τη βεβαιότητα, λόγω -μεταξύ άλλων- διατάξεων που αφορούν τη θεμελιώδη αρχή της οικογενειακής ενότητας, επισημαίνει η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η αντιπροσωπεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Κύπρο προβληματίζεται εξάλλου για τους πολύ αργούς ρυθμούς εξέτασης των αιτήσεων, δεδομένου ότι στην περίπτωση της Συρίας πρόκειται ξεκάθαρα για προσφυγική κατάσταση. Επιπλέον, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία, μια σειρά από άλλα σημαντικά κενά πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως οι ανεπαρκείς συνθήκες υποδοχής, οι περιορισμοί στο ζήτημα της οικογενειακής επανένωσης, η έλλειψη μηχανισμών για τον εντοπισμό και την άμεση βοήθεια σε ιδιαίτερα ευάλωτους αιτούντες άσυλο, καθώς και το ζήτημα της κράτησης.

*Δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 21/7/2014

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s