Με τον γιο στις πλάτες

Τι είδαν οι Εθελοντές Γιατροί Κύπρου στη Χίο

ethelontes_chios_1

Τον περασμένο Οκτώβριο, αποστολή των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου επισκέφθηκε τη Χίο όπου πρόσφερε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περισσότερους από 350 πρόσφυγες

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ*

Ένας Αφγανός πατέρας, ο οποίος μετέφερε στην πλάτη τον 15χρονο τετραπληγικό γιο του σε όλη την απόσταση από το Αφγανιστάν ως την Χίο, ήταν η εικόνα που χάραξε τη μνήμη της αποστολής των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου στη Χίο, τον περασμένο Οκτώβριο, για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πρόσφυγες που κατακλύζουν καθημερινά το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το αγόρι τραυματίστηκε σοβαρά πριν από μερικά χρόνια όταν δίπλα του έσκασε μια βόμβα, καθιστώντας τον παραπληγικό. Όταν έφτασαν στη Χίο, μια από τις πρώτες ενέργειες των Κύπριων γιατρών ήταν να ψάξουν και να βρουν ένα τροχοκάθισμα για τον έφηβο και όταν τελικά το βρήκαν, «ο πατέρας ένιωσε σαν να του χάριζαν τον κόσμο όλο», όπως περιγράφουν οι γιατροί, που έζησαν το περιστατικό.

Τρεις ώρες με το καράβι νοτιότερα της Λέσβου, η Χίος δέχεται κι αυτή τους τελευταίους μήνες ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων που τους ξεβράζει κυριολεκτικά το κύμα στις ακτές του νησιού άλλοτε ζωντανούς κι άλλοτε ημιθανείς ή πεθαμένους («πρωτοφανές» – γράψτε λάθος, τα δυο νησιά υποδέχθηκαν μεγάλο όγκο προσφύγων από τα απέναντι τουρκικά παράλια και το ’22 κι εκεί γυρίζει συχνά η ιστορική μνήμη των ντόπιων βλέποντας τα σημερινά καραβάνια προσφύγων). Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στον φόρτο των Γιατρών του Κόσμου – Ελλάδος, που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των προσφύγων μόλις φτάσουν στις ελληνικές ακτές, οι Εθελοντές Γιατροί Κύπρου πραγματοποίησαν μια αποστολή στο νησί, αποτελούμενη από τον ειδικευόμενο παιδίατρο Αναστάσιο Λοΐζο, τον παθολόγο – καρδιολόγο Κωνστανίνο Μακρίδη, το νοσηλευτή Λούη Λοΐζου και τη φωτορεπόρτερ Κάτια Χριστοδούλου.

 

Πρόχειρα ιατρεία

ethelontes_chios_3Η ομάδα περιέθαλψε περίπου 350 πρόσφυγες σε πρόχειρες εγκαταστάσεις που έχουν στήσει οι Γιατροί του Κόσμου στις ακτές της Χίου, για να παρέχουν άμεση περίθαλψη σε όσους φτάνουν με τις βάρκες, ενήλικες, ηλικιωμένοι και παιδιά, εξουθενωμένοι από το μακρύ ταξίδι και την ταλαιπωρία της θάλασσας. Όπως ανέφερε στον «Π» ο υπεύθυνος αποστολών των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου, δρ Γιώργος Μακρυγιάννης, τα πλείστα περιστατικά αφορούσαν οξείες γαστρεντερίτιδες, λοιμώξεις του αναπνευστικού, συρραφές τραυμάτων από το ταξίδι και την πολυήμερη οδοιπορία, όλα τους συνέπειες του ταξιδιού και της μακροχρόνια παραμονής εκτός εστίας. Επί εφτά μέρες, έβλεπαν καθημερινά να καταφτάνουν στις ακτές της Χίου χιλιάδες πρόσφυγες, στους οποίους οι ίδιοι και οι Γιατροί του Κόσμου παρείχαν πρώτες βοήθειες επιτόπου, στην παραλία, κι αργότερα λίγο πιο έξω, στα κινητά ιατρεία που έχουν στηθεί. Τα πιο βαριά περιστατικά μεταφέρονται στο νοσοκομείο του νησιού.

«Προέρχονταν από το Αφγανιστάν και τη Συρία και ήταν πολύ καταπονημένοι. Όσοι γνώριζαν αγγλικά περιέγραφαν τον πόνο τους», αναφέρει ο δρ. Μακρυγιάννης. Όμως ακόμη κι αν φτάσουν υγιείς, η ταλαιπωρία τους δεν τελειώνει εκεί: Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αποτελούσε τον τελικό προορισμό τους, αλλά μόνο έναν ενδιάμεσο σταθμό, οι πρόσφυγες μένουν για μερικές μέρες στο ύπαιθρο, πρόχειρα, αφού καταυλισμοί δεν υπάρχουν, μέχρι να μπουν στο πλοίο για τον Πειραιά κι από κει με το τρένο να κατευθυνθούν προς τα σύνορα και συνεχίσουν τη διαδρομή προς την Κεντρική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον δρα Μακρυγιάννη, τώρα γίνεται μια προσπάθεια από το Ρόταρι να αγοράσουν μεγάλα αντίσκηνα δέκα ατόμων με όλα τα χρειώδη καθώς και τρόφιμα για περνούν εκεί τις πρώτες μέρες οι πρόσφυγες στο νησί.

 

Στη Συρία

Εξάλλου, αυτή δεν ήταν η πρώτη επαφή των Εθελοντών Γιατρών Κύπρου με τους πρόσφυγες του συριακού εμφυλίου. Το 2012 είχαν πραγματοποιήσει τρεις αποστολές σε προσφυγικούς καταυλισμούς στη Συρία και τον Λίβανο, όπου βοήθησαν μεγάλο αριθμό προσφύγων με κινητές ιατρικές μονάδες. «Στα σύνορα της πόλης Χομς, που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη καταστροφή, συναντήσαμε 10.000 πρόσφυγες να βρίσκονται εκεί χωρίς καμία φροντίδα, περίθαλψη ή τρόφιμα. Είχαμε καταγράψει 1.200 παιδιά κάτω των 3 ετών. Αγοράσαμε 2.500 γάλατα σε σκόνη και τους τα μοιράσαμε, από δύο στο καθένα. Ήταν απόλυτα υποσιτισμένα, άρρωστα, αφυδατωμένα, οι λοιμώξεις πάρα πολλές, αφυδατώσεις, πνευμονίες, χώρια οι επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία», αναφέρει ο δρ. Μακρυγιάννης.

ethelontes_chios_2

 

Βοήθεια και σε Έλληνες

Η αποστολή στη Χίο ήρθε μαζί με τις αποστολές σε ακόμη τρία νησιά της Ελλάδας (Τήλο, Νίσυρο και Χανιά Κρήτης) και στο Πέραμα Αττικής, όπου επίσης περιέθαλψαν περίπου 300 πρόσφυγες που βρίσκονται από καιρό στη χώρα. «Τα προηγούμενα δύο χρόνια λόγω της λειτουργίας των έξι κοινωνικών ιατρείων στην Κύπρο, όπου περιθάλψαμε 5.000 Κύπριους, είχαμε επικεντρωθεί στο έργο μας εδώ. Τώρα που οι επισκέψεις στα κοινωνικά ιατρεία έχουν μειωθεί, ξαναρχίσαμε τις αποστολές, ξεκινώντας από την Ελλάδα, όπου σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου εξετάσαμε Έλληνες που έχουν προβλήματα λόγω της κρίσης. Σήμερα περίπου 2 εκατ. Έλληνες είναι ανασφάλιστοι και χωρίς πρόσβαση σε σημεία με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», αναφέρει ο δρ. Μακρυγιάννης. Συνολικά, στις τέσσερις αποστολές που πραγματοποίησαν πρόσφατα στην Ελλάδα περιέθαλψαν περίπου 1.500 άτομα, παρέχοντάς τους υπηρεσίες από παιδίατρο, παθολόγο, καρδιολόγο, γυναικολόγο, παιδοχειρουργό και νοσηλευτή, τόσο σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης όσο και με δωρεάν παροχή φαρμάκων σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Ειδικότερα στα νησιά της άγονης γραμμής (Τήλο – Νίσυρο) χορήγησαν πιστοποιητικά υγείας σε εκατοντάδες παιδιά, για τα οποία οι κοντινότεροι παιδίατροι βρίσκονται στην Κω και τη Ρόδο. Όπως ανέφερε ο δρ. Μακρυγιάννης, στα νησιά της άγονης γραμμής, οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου πληρώνουν οι ίδιοι νοσοκόμες και γιατρούς που δέχονται να εργαστούν σ’ αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

*Δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 7/11/2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s