Υποψήφιοι Κύπριοι στην κατάψυξη

Όλο και περισσότερες Κύπριες παγώνουν ωάρια προληπτικά 

20151122_embrya

Της Χρύστας Ντζάνη*

Υπερβολή, μόδα, πρόληψη ή ανάγκη; Η τάση που έχει κερδίσει τις Αμερικανίδες να καταψύχουν τα ωάριά τους για να τεκνοποιήσουν αργότερα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και στην Κύπρο και ήδη δεκάδες Κύπριες επιλέγουν να υποβληθούν σε θεραπεία για παραγωγή πολλών ωαρίων, προκειμένου αυτά να καταψυχθούν στους -196 βαθμούς Κελσίου.
Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι μέχρι το 2018, 76.000 Αμερικανίδες θα καταψύχουν κάθε χρόνο ωάριά τους «για κοινωνικούς λόγους». Στις µεγάλες πόλεις, όπου παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση γυναικείου πληθυσμού με υψηλά εισοδήματα, η κρυοσυντήρηση ωαρίων έχει γίνει πια επιλογή lifestyle, ξεπερνώντας τις σκοπέλους της βιοηθικής. Κάποιοι μιλούν για μια «διαρκώς διογκούμενη βιομηχανία γονιμότητας» ή για «το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου».
Στην Κύπρο, αν και αριθμοί ακόμη δεν υπάρχουν, υπολογίζεται πως όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να το κάνουν, είτε διότι πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία ή για προληπτικούς λόγους, σε περίπτωση που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν αργότερα στη ζωή τους. Το ενδιαφέρον αυξήθηκε κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο, μετά την ανακοίνωση των εταιρειών Apple και Facebook, στις ΗΠΑ, ότι καλύπτουν τα έξοδα στις υπαλλήλους τους για να παγώσουν τα ωάριά τους, προκειμένου να ασχοληθούν χωρίς το άγχος της τεκνοποίησης με τις καριέρες τους. Το σημαντικό είναι πως πλέον στην Κύπρο το συστήνουν οι γυναικολόγοι στις ηλικίες 35-40, κυρίως σε γυναίκες που δεν βρίσκονται σε μόνιμη σχέση, ενώ πλέον δεν τίθενται χρονικά περιθώρια για τον χρόνο ζωής των ωαρίων – αν και η νομοθεσία που ψηφίστηκε μόλις τον περασμένο Μάιο επιτρέπει την εξωσωματική γονιμοποίηση μόνο έως την ηλικία των 50 ετών.

Πριν την εμμηνόπαυση

Όπως δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Κύπρου, δρ Μάριος Λιασίδης, ορισμένες γυναίκες προχωρούν σ’ αυτή την απόφαση, διότι πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία για καρκίνους και κινδυνεύουν να χάσουν αναπαραγωγική ικανότητα προσωρινά ή για πάντα, ενώ πλέον αρκετές το κάνουν και διότι πλησιάζουν στην κλιμακτήριο και δεν θέλουν να στερηθούν την ευκαιρία να τεκνοποιήσουν στο μέλλον.
Όταν πρόκειται για καρκινοπαθείς, τότε η διαδικασία γίνεται σε συνεργασία με ογκολόγο. Όσο για το κόστος, εξαρτάται από την κλινική και την κάθε περίπτωση, όμως υπολογίζεται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 1.000 για τη λήψη και κατάψυξη των ωαρίων και στη συνέχεια άλλα 200 περίπου κάθε χρόνο για τη συντήρησή τους.

Περιορίζει η νομοθεσία

«Ζητούν και μαθαίνουν οι γυναίκες για την κρυοσυντήρηση, ειδικά μετά την απόφαση της Apple και της Facebook», δήλωσε στον «Π» ο ενδοκρινολόγος και πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, δρ Κρίνος Τροκούδης. Όπως εξηγεί, η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη ορμονών με ενέσεις για δέκα μέρες από τη γυναίκα, ώστε να παράξει περισσότερα του ενός ωάρια, όπως γίνεται στην εξωσωματική. Στη συνέχεια, τα ωάρια λαμβάνονται κολπικά και καταψύχονται. «Το μεγαλύτερο λάθος και δίλημμα για μια γυναίκα είναι η ηλικία», σημειώνει. «Αν έρθει στα 40, τότε είναι ήδη μειωμένες οι αποθήκες ωαρίων και τα ωάρια δεν είναι τόσο καλά – από τα 38 και μετά θεωρείται προχωρημένη μητρική ηλικία. Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν τη λήψη 20-23 ωαρίων πριν την ηλικία των 38 – τότε θεωρείται ότι σίγουρα θα κάνεις τουλάχιστον ένα μωρό. Ενώ, αν είσαι 40 ετών, τότε γίνεται δύσκολο να συγκεντρώσεις 20-23 ωάρια. Αργότερα στην εξωσωματική, εφόσον πετύχει η γονιμοποίηση, τοποθετούμε στη μήτρια τρία ωάρια αν η γυναίκα είναι άνω των 40 ετών και δύο αν είναι μικρότερη».
Η ηλικία είναι ο παράγοντας – κλειδί που ωθεί πολλές γυναίκες, καθώς τα χρόνια περνούν, να επιλέξουν την κρυοσυντήρηση ωαρίων. «Όταν γίνεται για κοινωνικούς σκοπούς, τότε έρχονται μόνες – αυτό είναι το δίλημμα. Στα 32-33 μια κοπέλα λέει ‘τι να κάνω, δεν έχω σχέση, μεγαλώνω. Να περιμένω ακόμα έναν χρόνο;’ Και φτάνουν στα 37, αργούν, και τότε μετά από μια αποτυχημένη σχέση πηγαίνουν να φυλάξουν ωάρια». Ωστόσο, ο κ. Τροκούδης θίγει ζητήματα στρέβλωσης στη νομοθεσία, η οποία, όπως επισημαίνει, έγινε παρά τις εισηγήσεις των γιατρών. «Τα ωάρια διατηρούνται για όσο χρειαστεί, αν και μια γυναίκα έως τα 50 μπορεί να κάνει εξωσωματική βάσει της νομοθεσίας. Τι θα γίνει όμως αν κάνει αίτηση στα 51 και έχει ωάρια δικά της; Θα είναι πολύ δύσκολο. νομίζω, να της πουν όχι. Έχουμε πάρει πολλές επιστολές για αυτό το θέμα και νομίζω πως είναι αντισυνταγματικό. Έπειτα, πολλές γυναίκες θέλουν να κάνουν μωρά μόνες τους, αλλά ο νόμος δεν επιτρέπει εξωσωματική σε μονήρεις – ενώ μια γυναίκα μπορεί με 1.000 άλλους τρόπους να κάνει παιδί. Όμως τότε, αν γίνουν 40-42 χρονών και δεν έχουν βρει άντρα, τι θα γίνουν τα ωάρια που θα έχουν φυλάξει;», προσθέτει.

 

Δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 22/11/2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s