Ρεκόρ νέων κρουσμάτων HIV

Καλύτερη πρόληψη και διάγνωση ζητά το ECDC και ο ΠΟΥ

20151128_hiv

 

Αντί να αναχαιτιστεί, αυξάνεται εξαιτίας κυρίως της αύξησης από τις ανατολικές χώρες, όπου μεταδίδεται από την ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή

 

 

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ*

Σε αριθμούς-ρεκόρ για πρώτη φορά μετά την ανακάλυψη του AIDS στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έφτασαν το 2014 τα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό HIV στην Ευρώπη, καθώς καταγράφηκαν 142.000 νέα περιστατικά.

Σε ανακοίνωσή τους, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC) και το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων προέρχεται από τα ανατολικά της ηπείρου, όπου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Κύριος τρόπος μετάδοσης του HIV στην ανατολική Ευρώπη είναι η ετεροφυλοφιλική επαφή, ενώ παραμένει αξιοσημείωτη και η μετάδοση από μολυσμένες σύριγγες. Αντιθέτως, στις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν) κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών. Δύο στα τρία νέα περιστατικά αφορούν γηγενείς Ευρωπαίους και μόνο το ένα τρίτο άτομα γεννημένα σε τρίτες χώρες, ανάμεσά τους μετανάστες.

Σε δήλωσή της, η επικεφαλής Ευρώπης του ΠΟΥ, δρ Σουζάνα Γιακάμπ, ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες να καταπολεμήσουμε τον HIV, το 2014 τα νέα περιστατικά ξεπέρασαν τα 142.000, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που καταγράφηκε ποτέ. «Καλούμε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση και να περιορίσουν την επιδημία μια για πάντα».  Εξάλλου, σύμφωνα με την επικεφαλής του ECDC, Άντρεα Άμον, από το 2005 οι νέες διαγνώσεις μόλυνσης με HIV έχουν υπερδιπλασιαστεί στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και μειωθεί έως και 25% σε άλλες. Όμως γενικά η επιδημία του HIV παραμένει στα ίδια επίπεδα, κάτι που σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν υπήρξαν μέχρι σήμερα αποτελεσματικές στην καταπολέμηση του AIDS.

Κολλούν στην Ευρώπη

Αξιοσημείωτο είναι εξάλλου ότι, παρά την εντύπωση πως σε μεγάλο βαθμό ο HIV φτάνει στην Ευρώπη με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, εντούτοις ο αριθμός των μεταναστών που διαγνώστηκε με HIV έχει μειωθεί δραστικά την τελευταία δεκαετία και πλέον σημαντικό ποσοστό εξ αυτών μολύνεται με τον ιό μετά την άφιξή του στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, η δρ. Γιακάμπ επισημαίνει την ανάγκη οι ευρωπαϊκές αρχές να μην πάψουν να προσεγγίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς, έχοντας ήδη αποκλειστεί από την περίθαλψη λόγω των συγκρούσεων στη χώρα τους, εάν αισθανθούν κοινωνικά αποκλεισμένοι και στην Ευρώπη, τότε πολύ πιθανόν να υιοθετούν επικίνδυνη συμπεριφορά, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης. Είναι ενδεικτικό ότι ο ΠΟΥ προτρέπει τις χώρες να προσφέρουν υπηρεσίες πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται υπό την προστασία τους.

Σε ό,τι αφορά στη μετάδοση του HIV από σεξ μεταξύ ανδρών, έχει αυξηθεί από το 30% στο 42% των νέων περιστατικών στην Ευρώπη το 2014, και μάλιστα μόλις έξι χώρες δεν κατέγραψαν αύξηση.

Κύπρος

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, από το 1986 που ξεκίνησε η αναφορά, έχουν καταγραφεί συνολικά 903 περιστατικά. Την τελευταία δεκαετία έχουν αυξηθεί από 41 το 2005 σε 56 το 2014, που αντιστοιχεί σε 6,5 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους – περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ/ΕΟΧ στο 5,9:100.000.

 

*Δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 28/11/2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s