Θεραπεία χωρίς έλεγχο;

Χωρίς αποτέλεσμα μία στις 10 αντιρετροϊκές θεραπείες

20150504_HIV2

Εδώ και μερικά χρόνια έχει σταματήσει ο γονοτυπικός HIV έλεγχος αντοχής που δείχνει αν ο HIV έχει καταστεί ανθεκτικός στα φάρμακα

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ*

Μία στις δέκα αντιρετροϊκές θεραπείες που χορηγούνται σήμερα στην Ευρώπη δεν έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα, καθώς ο ιός στους συγκεκριμένους ασθενείς εμφανίζει αντίσταση στη θεραπεία που τους χορηγείται.
Το φαινόμενο προβληματίζει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, όμως στην Κύπρο, οι σχετικοί έλεγχοι που καθορίζουν κάθε τόσο την ανάγκη αλλαγής θεραπείας έχουν σταματήσει εδώ και μερικά χρόνια, αφήνοντας τους ασθενείς στην ουσία απροστάτευτους. Αν και η Κύπρος δαπανά κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για αντιρετροϊκά φάρμακα (υπολογίζεται ότι μόνο τα φάρμακα για κάθε οροθετικό στοιχίζουν 12.000 ευρώ ετησίως και περίπου 4-5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά), εντούτοις το υπουργείο Υγείας παραλείπει να εδώ και μερικά χρόνια να διενεργεί συμπληρωματικές αναλύσεις για τη βέλτιστη χορήγηση των φαρμάκων – παρά το σχετικό αίτημα από την αρμόδια Γρηγόρειο Κλινική. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί από το 1986 συνολικά 903 περιστατικά. Το 2014 εντοπίστηκαν 56 νέα περιστατικά, ενώ σήμερα περισσότεροι από 400 βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ανθεκτικός ιός

Σύμφωνα με τον δρα Λεόντιο Κωστρίκη, καθηγητή στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας, στο οποίο ερευνούν την κατάσταση του AIDS στην Κύπρο, οι ασθενείς εδώ και μερικά χρόνια δεν υπόκεινται σε γονοτυπικό HIV έλεγχο αντοχής στα αντιρετροϊκά φάρμακα. Πρόκειται για μια σειρά από αναλύσεις που δείχνουν αν η θεραπεία ανταποκρίνεται ή αν οι ασθενείς έχουν αναπτύξει ιικό φορτίο, διότι στο 10% των περιπτώσεων ο ιός καθίσταται ανθεκτικός στην συγκεκριμένη αντιρετροϊκή θεραπεία, επομένως χρήζει αλλαγής φαρμάκων. Η ίδια εξέταση είθισται να γίνεται όχι μόνο σε οροθετικούς που έχουν διαγνωστεί από χρόνια, αλλά και σε όλους τους νεοδιαγνωσθέντες, καθώς το 12% των οροθετικών στην Ευρώπη έχει προσβληθεί από ιό ο οποίος είναι ανθεκτικός σε συγκεκριμένες αντιρετροϊκές θεραπείες.
Στο παρελθόν, ο έλεγχος γινόταν εργαστήρια του εξωτερικού, όπου στέλνονταν δείγματα αίματος από οροθετικούς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου έχει αναπτύξει μια τέτοια μέθοδο γονοτυπικού HIV ελέγχου αντοχής στα αντιρετροϊκά φάρμακα, η οποία μάλιστα χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στο Ισραήλ, όχι όμως στην Κύπρο, όπου οι σχετικοί έλεγχοι έχουν σταματήσει τα τελευταία χρόνια, όπως εικάζεται για οικονομικούς λόγους. Μάλιστα, ενώ έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από τη Γρηγόρειο Κλινική, εντούτοις η ικανοποίησή του εκκρεμεί από το υπουργείο Υγείας και ήδη αρκετοί ασθενείς είναι προβληματισμένοι για την έκβαση της θεραπείας τους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δρ. Κωστρίκης, «τα τελευταία τρία χρόνια έχουν διαγνωστεί πέραν των 150-200 ατόμων. Βάσει ποιων ενδείξεων τους χορηγούνται τα φάρμακα;».

903 περιστατικά από το 1986

Στην Κύπρο, πέρσι διαγνώστηκαν 56 νέα οροθετικά περιστατικά από τα οποία τα 48 αφορούν κατοίκους Κύπρου, τα εφτά κατοίκους εξωτερικού και το ένα άτομο που διαμένει στα κατεχόμενα. Από τους 48 κατοίκους Κύπρου οι 35 είναι Κύπριοι (33 άντρες και 2 γυναίκες) και οι 13 αλλοδαποί (13 άντρες). Από το 1986 μέχρι τέλος του 2014, διαγνώστηκαν στη χώρα μας 903 περιστατικά. Πρόκειται, στο 55,4% των περιπτώσεων για Κύπριους (οι πέντε Τουρκοκύπριοι που διαμένουν στα κατεχόμενα) και οι υπόλοιποι 403 (44,6%) αλλοδαποί. Οι 601 είναι κάτοικοι των ελεύθερων περιοχών, οι 295 κάτοικοι εξωτερικού, 6 άτομα κάτοικοι κατεχομένων και ένα αγνώστου διαμονής. Τα περισσότερα από τα 295 άτομα κάτοικοι εξωτερικού, είναι κυρίως αλλοδαποί ενώ μικρός αριθμός είναι Κύπριοι κάτοικοι εξωτερικού. Στόχος της παγκόσμιας κοινότητας είναι ο τερματισμός της επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030. Από τις αρχές του 1980 έχουν μολυνθεί περισσότερα από 78 εκατομμύρια άτομα και 39 εκατομμύρια απεβίωσαν. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του UNAIDS, ο αριθμός των ατόμων που ζουν με HIV/AIDS παγκοσμίως υπολογίζεται ότι έχει φθάσει τα 37 εκατομμύρια άτομα, ενώ περίπου 2 εκατ. νέες μολύνσεις έχουν καταγραφεί εντός του 2014, με το ένα τρίτο να αφορά άτομα ηλικίας 15-24 ετών. Αν και παγκοσμίως τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν μείωση κατά 38% των νέων περιπτώσεων HIV λοίμωξης συγκριτικά με το 2001, εντούτοις στην Ευρώπη πέρσι καταγράφηκε αριθμός – ρεκόρ, με πέραν των 140.000 νέων περιστατικών.

*Δημοσιεύτηκε στις 2/12/2016

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s