Ιλαρά ante portas

Η παράλειψη εμβολιασμών φέρνει επιδημία και θανάτους μικρών παιδιών στην Ευρώπη

ILARA_GRAFIMA

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 κρούσματα στην Ευρώπη, τα πλείστα σε Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουκρανία

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ*

Μία υποτιμημένη από πολλούς ασθένεια, που θα έπρεπε να είχε εκλείψει χάρη στους εμβολιασμούς, επιστρέφει στην Ευρώπη προκαλώντας εκ νέου επιδημίες και θανάτους.
Η απροθυμία ή παράλειψη από τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους έχει στοιχίσει, μόνο τον τελευταίο χρόνο, στη Ρουμανία τη ζωή 17 παιδιών, κανένα από τα οποία δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά της ιλαράς (MMR). Το εμβόλιο γίνεται μετά τους 12 μήνες – όσο ακριβώς ήταν η ηλικία του τελευταίου θύματος, στην πόλη Σάτου Μάρε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 κρούσματα στην Ευρώπη, τα 474 σε εφτά μόνο χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουκρανία. Η Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά κρούσματα (283) και η Ρουμανία, με 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016, είναι οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.
Πρόκειται για τη δεύτερη επιδημία τα τελευταία χρόνια, καθώς είχε προηγηθεί μόλις το 2015 άλλη μία, που σκότωσε 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα και τότε ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το 90% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2016 αφορούσαν παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί. Η ιλαρά είναι μια ιογενής λοίμωξη ιδιαίτερα μεταδοτική, που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και ερυθηματώδες εξάνθημα. Για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, ωστόσο, στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, του ορίου που θεωρείται απαραίτητο να ξεπεραστεί για να εξαλειφθεί η επιδημία.
«Ενώ προοδεύαμε με συστηματικό τρόπο προς την εξάλειψη της ασθένειας, τα δύο τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη», είπε η Σουζάνα Γιάκαμπ, η διευθύντρια του τομέα της Ευρώπης στον ΠΟΥ. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στις φτωχότερες χώρες του κόσμου το κόστος του εμβολίου παραμένει σημαντικό εμπόδιο για τον εμβολιασμό των κατοίκων, όμως στην Ευρώπη το πρόβλημα έγκειται μάλλον στον σκεπτικισμό που εκφράζουν ορισμένοι για τα εμβόλια.

ILARA

90% στην Κύπρο
Στη χώρα μας, παρά την άνοδο του αντιεμβολιαστικού κινήματος, τα ποσοστά εμβολιασμού των παιδιών εμφανίζουν αύξηση. Συγκεκριμένα, από δειγματοληπτική έρευνα που διεξήγαγε το Υπουργείο Υγείας, φαίνεται πως η πρώτη δόση του εμβολίου για την ιλαρά (MMR) είχε χορηγηθεί το 2012 στο 86% των παιδιών 20-24 μηνών, ποσοστό που ανέβηκε στο 90,2% το 2015. Απ΄ όσα μικρά παιδιά δεν εμβολιάστηκαν, το 8,3% αφορούσε γονείς που είχαν φόβο για πιθανές παρενέργειες και το 2% επειδή οι γονείς ακολουθούσαν τις επιταγές της ομοιοπαθητικής, όπου σε αρκετές περιπτώσεις γιατροί (ή μη γιατροί) συστήνουν να μην χορηγούνται εμβόλια.

2,5 εκατ. θάνατοι ετησίως έως το 1985

Ο δρ Βωνιάτης χαρακτηρίζει εξάλλου λάθος να υποτιμούν οι γονείς την ιλαρά ή να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους λόγω πεποίθησης. «Πολλοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει λόγος, δεν είναι σοβαρή ασθένεια. Είναι και μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο. Υπάρχουν 122.000 θάνατοι τον χρόνο σε παιδιά από ιλαρά – μάλιστα έχουν πέσει στους 122.000 από το 1985 και μετά που άρχισαν οι εμβολιασμοί. Προηγουμένως υπήρχαν 2,5 εκατομμύρια θάνατοι τον χρόνο. Είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι με τα εμβόλια, τα οποία είναι τεκμηριωμένα αποτελεσματικά και ασφαλή.
Παρόμοια, ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου δρ Μιχάλης Ιασονίδης επισημαίνει ότι η ιλαρά είναι πολύ σοβαρή ασθένεια και πολύ μεταδοτική. «Αν κολλήσει ένα άτομο, δυνητικά μπορούν να κολλήσουν άλλα 18 γύρω του. Μπορεί να αφήσει μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες που ακολουθούν το άτομο», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η ιλαρά εμφανίζεται με συμπτώματα που μοιάζουν στη γρίπη – πυρετό, ρίγος, κακουχία, εξάνθημα τυπικό, αλλά και βλάβες μέσα στο στόμα, κόκκινα μάτια. Ξεκινά σαν νόσος του ανώτερου αναπνευστικού όμως σύντομα μπορεί να προξενήσει βλάβες σε πολλά συστήματα, μεταξύ άλλων και εγκεφαλίτιδα. Ο ΠΟΥ συστήνει ότι εκτός από τα κοινά συμπτώματα γρίπης, μπορεί να παρατηρηθούν λευκές κηλίδες μέσα από τα μάγουλα και μετά τις πρώτες μέρες εξανθήματα, συνήθως πρώτα στο πρόσωπο και τον λαιμό και μετά στο υπόλοιπο σώμα. Μολυσμένο άτομο μπορεί να κολλήσει τον ιό σε άλλους από 4 ημέρες πριν εμφανιστούν τα εξανθήματα έως και 4 ημέρες μετά.

*Δημοσιεύτηκε στον «Πολίτη» στις 30/3/2017

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s